Analiza peisajului media sportiv din România: Perspective asupra EURO 2024

Echipa NewsVibe

24 Jul 2024

Pe durata campionatului EURO 2024, sportul a dominat discuțiile din mediul online românesc, cu peste 50.000 de articole și postări analizate. Utilizând NewsVibe, un instrument avansat de media intelligence, am obținut o imagine clară asupra volumului de conținut generat și a surselor cele mai influente.

ML Insights
Joshua Hoehne 3nyxqusbmsu Unsplash

În era digitală, sportul generează o cantitate enormă de conținut online, fie că este vorba de postări pe rețele sociale, articole de presă sau comentarii publice. Monitorizarea acestor surse în timp real este esențială pentru companii, organizații și echipe care doresc să rămână conectate la tendințele din domeniu. Platforma NewsVibe se distinge prin capacitatea sa de a analiza fluxurile masive de informații și de a oferi perspective clare și bine structurate.

Sursele online relevante din România au publicat peste 50 de mii de articole și postări pe teme de sport în perioada desfășurării campionatului european de fotbal care a avut loc în această vară, arată datele procesate și analizate de platforma de media intelligence NewsVibe. Monitorizarea conversațiilor online a arătat că, în comparație, s-au publicat 27 de mii de texte pe subiecte legate de guvernare și aproximativ 25 de mii pe subiecte legate de alegeri.

Momentele de vârf din perspectiva volumului de texte pe teme de sport coincid cu meciurile naționalei de fotbal a României. Cel mai ridicat interes a fost înregistrat cu prilejul meciului decisiv contra Slovaciei (26 iunie), urmat, ca număr de articole, de partida disputată împotriva selecționatei Ucrainei (17 iunie). Analiza tendințelor online indică și confruntările cu Olanda (2 iulie) și Belgia (22 iunie), care au generat, de asemenea, interes, deși la un nivel mai redus comparativ cu celelalte partide.

Top surse și subiecte frecvent discutate

26 Iul Web Watch 2
Grafic NewsVibe. Evoluția numărului de articole și postări pe teme de sport în surse online relevante, în perioada EURO 2024.

Sursa online care a produs cel mai mare volum de articole pe teme de sport în acest interval este pagina de Facebook Gazeta Sporturilor – GSP, cu peste 2400 de postări, în timp ce canalele digitale ale Fanatik, prin website-ul și pagina de Facebook, au cumulat peste 3500 de texte, dominând astfel topul surselor de conținut sportiv. Analiza automată a trendurilor a evidențiat, de asemenea, surse precum Golazo, Libertatea și Horia Ivanovici, care au înregistrat o creștere accelerată a volumului de articole comparativ cu perioada anterioară.

26 Iul Web Watch 3
Grafice NewsVibe. Topul surselor online relevante care au publicat articole și postări pe teme de sport, în perioada EURO 2024. Stânga – topul după numărul de articole/postări. Dreapta – topul după trendul de accelerație (volum mai mare de mențiuni comparativ cu perioada anterioară).

Printre termenii cel mai frecvent menționați în articolele de sport din perioada analizată, se regăsesc „România” și „Ucraina”, alături de „UEFA”, „Germania” (gazda turneului EURO 2024) și „Munchen” (locul victoriei echipei României contra Ucrainei). În plus, echipele despre care s-a scris cel mai mult, pe lângă adversarii României, au fost Portugalia și Ungaria. Dincolo de competiția europeană, au fost discutate subiecte legate de fotbalul intern, precum clubul Dinamo, și sportivi precum David Popovici, care au atras atenția presei.

26 Iul Web Watch 4
Grafic NewsVibe. Top entități menționate în știrile și postările pe teme de sport în surse online relevante în perioada EURO 2024.

Hashtags și emojis utilizate în conținutul sportiv

Cel mai utilizat hashtag în cadrul conținutului online cu tematică sportivă a fost #hairomania, în concurență cu #uefaeuro și #stiri. Instrumentul de social listening a arătat că simbolurile care indică susținerea pentru echipa națională, precum inima albastră și galbenă, alături de steagul tricolor, au fost cele mai frecvent folosite emoji.

26 Iul Web Watch 5
Grafic NewsVibe. Top emojis, respectiv hashtags incluse în postările pe teme de sport în surse online relevante în perioada EURO 2024.

Sursele locale din afara Bucureștiului care au generat postări pe Facebook pe teme de sport au fost preponderent din județele din centrul și vestul țării, alături de Constanța și Iași. Monitorizarea media locală a reflectat astfel o participare activă a acestor regiuni în discuțiile legate de evenimentul sportiv.

26 Iul Web Watch 6
Grafic NewsVibe. Surse locale care au scris pe subiecte de sport în surse online relevante în perioada EURO 2024.

Disclaimer: Această analiză a fost realizată pentru informat.ro și publicată într-o formă inițială pe această platformă media.

Folosind o soluție avansată de monitorizare media, precum cea oferită de NewsVibe, organizațiile pot obține insight-uri valoroase despre evoluția subiectelor de interes public, identificând rapid sursele și temele cu cea mai mare relevanță. Monitorizarea eficientă a mențiunilor online ajută la ajustarea strategiilor de comunicare pentru a maximiza vizibilitatea și a răspunde prompt tendințelor emergente din peisajul digital.

Let's get you that license

After filling in your details below, a NewsVibe representative will talk you through our plans and options. Choose whichever suits you best, receive the bill, and browse a universe of data.

No spam, ever.

Just a few more details

In order to provide you with the free trial of the NewsVibe app, you need to fill in the form below, then we'll contact you with the next steps.

No spam, ever.