Infrastructura României, subiect de dezbatere în spațiul media online

Echipa NewsVibe

19 Aug 2024

Instrument avansat de monitorizare media cu suport AI, NewsVibe a fost esențial în identificarea instant și analiza bazată pe tehnici machine learning a peste 45.000 de articole și postări despre infrastructură, subliniind rolul crucial al tehnologiei eficiente de monitorizare în a ghida strategiile de comunicare și a gestiona informațiile în contexte critice.

ML Insights
Pexels Blitzboy 1004880

Subiectele de infrastructură – de la drumuri, trafic, transport sau aeroporturi, și până la impactul caniculei asupra rețelei de electricitate sau asupra calității vieții în Capitală – au fost de maxim interes pentru sursele online relevante din România pe parcursul lunii iulie 2024, așa cum arată datele procesate cu ajutorul platformei de media intelligence NewsVibe.

Monitorizarea conversațiilor online efectuată cu ajutorul NewsVibe a evidențiat peste 45 de mii de articole și postări online despre astfel de teme, semnificativ mai multe decât cele despre sănătate (15.900), dar mai puține decât cele despre sport (64.300).

Momentul de vârf, din perspectiva numărului mare de mențiuni referitoare la teme de infrastructură, s-a înregistrat pe 9 iulie – au contat atunci subiecte precum greva piloților de la TAROM, închiderea circulației pe Valea Oltului, precum și restricțiile de circulație pe podul Giurgiu – Ruse. Un al doilea moment de amplificare, similar ca intensitate cu primul, a fost 15 iulie – când s-a discutat despre impactul secetei asupra sistemului energetic, pornind de la declarațiile ministrului Burduja, dar și despre mesajele primarului Nicușor Dan în privința situației generate de caniculă în București.

9 Aug Web Watch 2
Grafic NewsVibe. Evoluția numărului de articole și postări pe teme de infrastructură în surse online relevante, în luna iulie

Top surse și subiecte cheie în reflectarea infrastructurii

Dintre sursele online care au produs cele mai multe texte pe subiecte asociate infrastructurii, se remarcă Ziua de Constanța, care ocupă primele 2 locuri în top prin website, respectiv pagina de Facebook, această publicație relatând frecvent subiecte diverse, legate atât de infrastructura de drumuri sau electricitate județeană, cât și de legăturile de transport ale Constanței cu Capitala, debitul Dunării, șantierul naval sau infrastructura turistică. 

Instrumentul de analiză media bazat pe machine learning al NewsVibe a arătat că printre sursele cu aport crescut de conținut despre infrastructură comparativ cu perioada anterioară, se remarcă și alte publicații locale precum Zi de Zi, Express de Banat, sau Observatorul Prahovean.

9 Aug Web Watch 3
Instrumentul de analiză media bazat pe machine learning al NewsVibe a arătat că printre sursele cu aport crescut de conținut despre infrastructură comparativ cu perioada anterioară, se remarcă și alte publicații locale precum Zi de Zi, Express de Banat, sau Observatorul Prahovean.

Actori, teme și tendințe

Prin intermediul termenilor frecvent menționați, putem identifica principalele subiecte de infrastructură care au fost abordate în această perioadă în sursele online relevante.

Cele mai vizibile dintre acestea sunt închiderea circulației pe Valea Oltului, precum și funcționarea aeroportului Henri Coandă. Platforma de monitorizare a mențiunilor online NewsVibe a evidențiat că au fost multiple teme asociate aeroportului care, cumulat, au generat acest volum ridicat de mențiuni – printre ele, cursele anulate și diversele tipuri de întârzieri, inclusiv ale trenului care face legătura cu Gara de Nord, precum și controale ANPC care au vizat restaurantele din incinta aeroportului.

9 Aug Web Watch 4
Grafic NewsVibe (dreapta). Top entități menționate în știrile și postările pe teme de infrastructură în surse online relevante în iulie 2024.

Impactul digital al infrastructurii: emoji și hashtags folosite în online

Analiza celor mai utilizate emoji în postările Facebook despre infrastructură subliniază caracterul informativ sau de noutate al multora dintre acestea, accentul pe crize sau situații critice aduse în discuție, alerte și avertizări, precum și pe știri referitoare la construcții și trafic. Folosind instrumentul de social listening bazat pe AI, hashtag-urile evidențiază mai degrabă varietatea de surse locale implicate în discuțiile despre infrastructură.

23 Aug Web Watch 5
Grafic NewsVibe. Top emojis, respectiv hashtags incluse în postările pe teme de infrastructură în surse online relevante în iulie 2024.

În ce privește sursele locale din afara Bucureștiului care au produs postări de Facebook pe teme de infrastructură, se evidențiază în special județele Constanța, Timiș și Cluj, urmate de Sibiu, Iași și Brașov.

9 Aug Web Watch 6
Grafic NewsVibe. Surse locale care au scris pe subiecte de infrastructură în surse online relevante în iulie 2024.

Disclaimer: Această analiză a fost realizată pentru informat.ro și publicată într-o formă inițială pe această platformă media.

NewsVibe, ca platformă de monitorizare media cu suport AI, oferă insight-uri valoroase și monitorizare eficientă a conversațiilor online. Cu ajutorul acestui instrument avansat de monitorizare media cu procesare bazată pe machine learning, companiile și autoritățile publice pot obține o înțelegere detaliată a subiectelor de infrastructură și pot acționa în consecință pentru a gestiona mai bine comunicarea și percepția publicului.


Let's get you that license

After filling in your details below, a NewsVibe representative will talk you through our plans and options. Choose whichever suits you best, receive the bill, and browse a universe of data.

No spam, ever.

Just a few more details

In order to provide you with the free trial of the NewsVibe app, you need to fill in the form below, then we'll contact you with the next steps.

No spam, ever.