Subiectele de infrastructură – de la drumuri, trafic, transport sau aeroporturi, și până la impactul caniculei asupra rețelei de electricitate sau asupra calității vieții în Capitală – au fost de maxim interes pentru sursele online relevante din România pe parcursul lunii iulie 2024, așa cum arată datele procesate cu ajutorul platformei de media intelligence NewsVibe.
Monitorizarea conversațiilor online efectuată cu ajutorul NewsVibe a evidențiat peste 45 de mii de articole și postări online despre astfel de teme, semnificativ mai multe decât cele despre sănătate (15.900), dar mai puține decât cele despre sport (64.300).
Momentul de vârf, din perspectiva numărului mare de mențiuni referitoare la teme de infrastructură, s-a înregistrat pe 9 iulie – au contat atunci subiecte precum greva piloților de la TAROM, închiderea circulației pe Valea Oltului, precum și restricțiile de circulație pe podul Giurgiu – Ruse. Un al doilea moment de amplificare, similar ca intensitate cu primul, a fost 15 iulie – când s-a discutat despre impactul secetei asupra sistemului energetic, pornind de la declarațiile ministrului Burduja, dar și despre mesajele primarului Nicușor Dan în privința situației generate de caniculă în București.
Top surse și subiecte cheie în reflectarea infrastructurii
Dintre sursele online care au produs cele mai multe texte pe subiecte asociate infrastructurii, se remarcă Ziua de Constanța, care ocupă primele 2 locuri în top prin website, respectiv pagina de Facebook, această publicație relatând frecvent subiecte diverse, legate atât de infrastructura de drumuri sau electricitate județeană, cât și de legăturile de transport ale Constanței cu Capitala, debitul Dunării, șantierul naval sau infrastructura turistică.
Instrumentul de analiză media bazat pe machine learning al NewsVibe a arătat că printre sursele cu aport crescut de conținut despre infrastructură comparativ cu perioada anterioară, se remarcă și alte publicații locale precum Zi de Zi, Express de Banat, sau Observatorul Prahovean.
Actori, teme și tendințe
Prin intermediul termenilor frecvent menționați, putem identifica principalele subiecte de infrastructură care au fost abordate în această perioadă în sursele online relevante.
Cele mai vizibile dintre acestea sunt închiderea circulației pe Valea Oltului, precum și funcționarea aeroportului Henri Coandă. Platforma de monitorizare a mențiunilor online NewsVibe a evidențiat că au fost multiple teme asociate aeroportului care, cumulat, au generat acest volum ridicat de mențiuni – printre ele, cursele anulate și diversele tipuri de întârzieri, inclusiv ale trenului care face legătura cu Gara de Nord, precum și controale ANPC care au vizat restaurantele din incinta aeroportului.
Grafic NewsVibe (dreapta). Top entități menționate în știrile și postările pe teme de infrastructură în surse online relevante în iulie 2024.
Impactul digital al infrastructurii: emoji și hashtags folosite în online
Analiza celor mai utilizate emoji în postările Facebook despre infrastructură subliniază caracterul informativ sau de noutate al multora dintre acestea, accentul pe crize sau situații critice aduse în discuție, alerte și avertizări, precum și pe știri referitoare la construcții și trafic. Folosind instrumentul de social listening bazat pe AI, hashtag-urile evidențiază mai degrabă varietatea de surse locale implicate în discuțiile despre infrastructură.
În ce privește sursele locale din afara Bucureștiului care au produs postări de Facebook pe teme de infrastructură, se evidențiază în special județele Constanța, Timiș și Cluj, urmate de Sibiu, Iași și Brașov.
Disclaimer: Această analiză a fost realizată pentru informat.ro și publicată într-o formă inițială pe această platformă media.
NewsVibe, ca platformă de monitorizare media cu suport AI, oferă insight-uri valoroase și monitorizare eficientă a conversațiilor online. Cu ajutorul acestui instrument avansat de monitorizare media cu procesare bazată pe machine learning, companiile și autoritățile publice pot obține o înțelegere detaliată a subiectelor de infrastructură și pot acționa în consecință pentru a gestiona mai bine comunicarea și percepția publicului.